6 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Renovera badrum med ROT-avdrag

Detta gäller för ROT-avdrag när du ska renovera badrum eller annan del av ditt hem. Missa inte detta skatteavdrag som kan göra din badrumsrenovering upp till 30 000 kronor billigare!

Endast arbetskostnaden är avdragsgill

Vid en renovering av badrum eller annat hantverkararbete kan man lite förenklat säga att kostnaden består av två delar; arbete och material. I fallet badrumsrenovering innebär material allt från kakel och flytspackel till handfat och badrumsskåp. Arbetet omfattar saker som dragning av el, VVS-arbete, montering av inredning, sättning av kaklet och annat hantverkararbete. Det är då alltså det du betalar för just arbetet som du får göra ett avdrag på 30 procent på. Om Badrummet kostar totalt 120 000 kronor, och arbetet står för hälften – 60 000 kronor, då får du alltså dra av 30% av detta belopp vilket ger ett ROT-avdrag på 20 000 kronor.

ROT-avdrag för badrumsrenovering görs på faktura

Tidigare behövde du som beställare fylla i papper och anmäla avdraget själv men numer används fakturamodellen. Det betyder att hantverkaren helt enkelt drar av ditt ROT-avdrag på den faktura du får när badrummet är färdigrenoverat. Sedan ser du detta avdrag i nästa års deklaration. Det är därför ett måste att hantverkaren specificerar vad på fakturan som är materialkostnader och vilka summor som berör arbetet.

Dessa krav måste uppfyllas för rätt till avdrag

Du måste ”checka av” följande krav för att få utnyttja ROT-avdraget.

  1. Du ska äga lägenheten eller huset där badrummet som renoveras finns.
  2. Huset/bostadsrätten måste vara äldre än fem år.
  3. Du måste ha tillräcklig inkomst och inbetalad skatt för att få göra det avdrag du vill. För ett toppavdrag på 50 000:- är det en inkomst på mellan 26 000-27 000 kronor i månaden som krävs. För mindre avdrag räcker en mindre inkomst.
  4. Hantverkaren ska ha en F-skattesedel, det betyder att det är ett riktigt registrerat företag med organisationsnummer.

Följ ovanstående regler så har du alltså chans att få en rejäl minskning av kostnaden för ditt nya badrum!


Ta in prisförslag på badrumsrenovering här >>